Waarom kiezen mensen voor een vegan levensstijl?

kiezen voor een vegan levensstijl

Verschillende motieven voor een vegan levensstijl

Zoveel mensen hebben even zoveel redenen om een ​​veganistisch dieet volgen. En die redenen worden niet alleen gebruikt door veganisten. Ook vegetariërs en flexitariërs  (parttime vegetariërs of parttime veganisten) hebben de neiging hun dieet om dezelfde redenen te wijzigen. Er zijn verschillende redenen om een vegan levensstijl te omarmen. Vele vegetariërs en veganisten van de oude stempel veranderden hun eetpatroon voor de dieren. Voor de next generation veganisten was het milieu en de toekomst van deze aardbol de reden om af te zien van dierlijke producten. Tegenwoordig ligt het zwaartepunt op gezondheid.

Alle verschillende redenen kunnen dus worden verdeeld onder 3 hoofdredenen: klimaat en milieu, ethiek en gezondheid.

Klimaat en Milieu

De hoge consumptie van vlees veroorzaakt een hoog verbruik van water en land. 80% van de landbouwgrond wordt gebruikt voor grasland en voedergewassen voor de dieren die uiteindelijk geconsumeerd worden door de mens. De overige 20% wordt gebruikt voor groenten en granen voor de mens. In de regio’s die veel worden gebruikt voor de veehouderij, is het grondwater vervuild door mest. Vandaag is de CO2-uitstoot van de veehouderij al hoger dan van de hele transportsector. Stoppen met vlees eten is tegenwoordig dus effectiever om de CO2-uitstoot te verminderen, dan de auto laten staan.

Een persoon verbruikt ongeveer 120 liter water per dag: tandenpoetsen, douchen, wc, het eten, wassen; alles wordt meegenomen in de berekening. We passen op dat ons waterverbruik geminimaliseerd wordt. Kraan uit als je je tanden poetst bijvoorbeeld. Daarom is het interessant om te weten dat, bijvoorbeeld, voor het verkrijgen van 1 kilo rundvlees 15.000 liter water nodig is en voor 1 kilo kaas 5.000 liter. Voor 1 kilo wortelen echter slechts 130 liter en 260 liter voor een zelfde hoeveelheid aardappelen. Als je stopt met het eten van vlees, kun je 3 keer per dag een douche nemen en heb je uiteindelijk toch nog een kleinere ecologische voetafdruk.

Een brood van 1 kilo heeft 1 kilo tarwe nodig om gebakken te kunnen worden. Voor 1 kilo kipfilet is al 20 kilo tarwe nodig. Als alle mensen zouden stoppen met het eten van vlees zou niemand nog honger hoeven te lijden.

Ethiek

Een Duitser eet in zijn hele leven onder meer 50 varkens en bijna 1.000 kippen. De dieren worden dicht opeen geteeld in grote stallen, omdat het anders niet rendabel is. Dit komt vooral omdat de consument niet bereid is een ​​goede prijs te betalen voor een goed stuk vlees. Het kweken van een varken kost € 425, maar vorig jaar kregen de Duitse boeren slechts 200 euro. De meeste boeren zelf hebben hart voor hun dieren, maar worden gedwongen tot deze maatregelen, omdat ze zelfs anders geen eten meer krijgen. Met een parttime vegan levensstijl kun je geld uitgeven aan een stuk vlees voor een dier dat niet heeft geleden en waar de boer ook brood van kan kopen.

 

Gezondheid

Op dit moment zijn er veel mensen hun dieet te veranderen naar een vegan levensstijl om gezondheidsredenen.

Sommigen worden direct ziek als ze iets van melk, granen, noten, vis, schaal- of schelpdieren binnenkrijgen. Of een combinatie ervan. Melk is niet zo vreemd. 70% van de wereldbevolking heeft een koemelkallergie. Alleen in Europa drinkt men eigenlijk koeienmelk. In de rest van de wereld komt geitenmelk eerder op tafel. Er wordt gezegd dat er meer allergieën voorkomen dan vroeger. Of dit zo is? Lastig te beoordelen. Het kan nu eenvoudig worden uitgezocht. Kans dat de mensen er vroeger al last van hadden is groot. Alleen had het misschien een andere naam of werd je een ziekelijk persoon genoemd.

Op de lange termijn kun je ook ziek worden door te veel vlees te eten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een mensen die een plantaardig dieet volgen een veel kleinere kans op hart- en vaatziekten (cholesterol) en kanker (borstkanker en darmkanker) hebben.

Diabetes type 2 kan zelfs worden teruggedraaid bij het volgen van een zuiver plantaardig dieet waarbij een minimale hoeveelheid olie wordt gebruikt. Je moet er wel wat voor over hebben.

Reumaklachten verminderen/verdwijnen, omdat de oorzaak wordt geëlimineerd. Reuma wordt veroorzaakt door het terugstromen van de urinezuren die door het vlees in het lichaam komen.

Gekozen voor de vegan levensstijl?

Als je kiest voor de Franse-frietjes-en-cola vegan levensstijl zul je deze voordelen niet in gelijke mate zal ervaren als wanneer je kiest voor een vegan levensstijl waar je zelf veel maakt en de kant en klare producten in de supermarkt laat liggen.

Welke reden ook de jouwe is/wordt voor een fulltime of parttime vegan levensstijl, minder vlees eten is de moeite waard. En je draagt ook al een steentje bij door ervoor te kiezen om de andere dag vlees te eten. Dat is al de helft minder. En als je minder vlees eet, kun je meer te betalen voor een goed stuk biologisch vlees, die ook nog veel smakelijker is.

De vegan levensstijl geeft jou een optimale gezondheid, geeft dieren een blij leven en je beschermt het klimaat ook nog ernaast!

Vind meer informatie en achtergronden over veganisme op https://nl.wikipedia.org/wiki/Veganisme (NL) of https://en.wikipedia.org/wiki/Veganism (EN)