Vegan Cake HET Basisrecept voor de lekkerste cake

vegan cake het Basisrecept
Vegan Cake het basisrecept

Niets in het leven gaat zonder een goede basis. Een paar schoenen met flink hoge hakken, een lekker zittende strakke broek, een veel te grote warme trui en een goed recept voor vegan cake als je visite verwacht. Ik heb ze allemaal! En het beste basisrecept voor een vegan cake deel ik hier met je.

Hoe de vegan cake tot stand kwam

Na een aantal proeverijen heeft amandelmelk met glans de hoofdprijs behaald. De extra volle smaak is het waard om toch dat duurdere pak in de winkel te kopen (lekker makkelijk) of het zelf te maken (veel lekkerder). Omdat zuur nodig is om de wijnsteenbakpoeder te activeren en ik daarvoor citroensap heb genomen, heeft deze cake een heerlijke frisse zomerse smaak. Maar je kunt hem ook in de herfst of in de winter of in de lente eten. En op elk moment van de dag. Zo eten of in een toetje met fruit en room of ijs verwerken.

En als je ervan houdt, kun je

  • er ook glazuur op doen (heel makkelijk te maken, maar wij lusten het niet)
  • De cake met marsepein bedekken (onze nachtmerrie, vooral de kleur blauw)
  • Bedruipen met gesmolten pure chocolade (god-de-lijk)
  • Bedruipen met alcoholische zaken, zoals sherry, amaretto of whiskey (voorkom dan dat de kinderen erbij zitten! Of je moet ze juist een beetje rustiger willen hebben 😉 )
  • Vullen met een ganache (WTF is ganache? hoor ik je denken. Heb geduld, komt vanzelf op de site)
  • Besmeren met vegan botercreme en er fruit op ‘plakken’

De kunst van vegan cake bakken

Op zich is het niet extra moeilijk vegan te bakken. Het is hooguit anders. Je moet je een andere denkwijze aanwennen en het wordt dan vanzelf een tweede natuur te bakken, zodat je in een handomdraai de lekkerste cakes, taarten en andere zoetigheden op tafel tovert!

Extra ingrediënten toevoegen voor het bakken is niet zomaar mogelijk. De droog-nat balans raakt dan uit balans; de verhouding droge ingrediënten versus natte ingrediënten is bepalend voor het succes van de meeste gerechten. En helemaal als het gebakken moet worden!

Hier volgt dan het

basisrecept voor de vegan cake

Ingrediënten: 300g speltmeel
200g Suiker
20g wijnsteenbakpoeder
3 el zelfgemaakte vanillesuiker (of zakje uit winkel)
250 ml amandelmelk of sojamelk
125 ml neutrale olie (koolzaad)
Rasp en sap van 1 biologische citroen

 

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 150°C bij een heteluchtoven en op 170°C bij een standaardoven met boven- en onderhitte.

Meng in een kom de speltmeel, suiker, wijnsteenbakpoeder en vanillesuiker. Meng in een maatbeker de amandelmelk, olie en de rasp en sap van 1 citroen.

Voeg langzaam de natte ingrediënten aan de droge toe, terwijl je met een handmixer alles goed vermengt. Als alles een egale massa is, stort je het in een met bakpapier bekleed cakeblik en zet je het in de oven gedurende ongeveer 60 minuten. Als een saté-prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.

Laat in het blik op een rek afkoelen.

Maar misschien heb je meer zin in een kwarktaart of Limburgse rijstevlaai!

Samengevat
recipe image
Naam recept
Vegan Cake HET Basisrecept voor de lekkerste cake
Naam auteur
Online gezet op
Voorbereiding
Kook- / Baktijd
Duur totaal
Review
31star1star1stargraygray Based on 29 Review(s)