Vegan SNERT het is er weer voor!

Vegan Snert of Vegan Erwtensoep

Snert weer

(ik weet niet of het vegan snert weer was šŸ™‚ ) werd al eens door Skik bezongen

Het is kaold en nat. ‘T is altied wat.
 
‘T is klotenweer. Klo-klo-klotenweer!
 
(Vrij naar het nummer Klotenweer van Skik)

 

Zo’n dag als deze met snertweer vraagt om ouderwetse, stevige erwtensoep, zoals oma die maakte. Stevige verwarmende soep dieĀ vult, die de kou uit je lijf haalt en je weer tot leven laat komen.

 

Maar ja, dan moet je het wel lusten…

Vroeger vond ik snert absoluut niet lekker: gekookte ribbetjes, staarten en varkenspoten. Zoiets verzinĀ je toch niet? Ik werd er letterlijk ziek van!
Het rook echter altijd heerlijk en uiteindelijk begon ik met het na te koken van verschillende erwtensoep-recepten. Als Nederlander wil je dan wel SNERT en geen erwtensoep gemaakt van verse doperwtjes. Toch?

Dus begon ik maar met de basis zonder vlees en kwam tot de verrassende conclusie, dat deze smaak toch nog steeds het dichtst in de buurt kwam van echte snert. Zonder de vettige nasmaak en veel frisser. Sterker nog, gewoon veel lekkerder!

Je hoeft het natuurlijk niet te geloven, maar als je de moeite neemt om de vegan snert een keer te koken, dan ben je een fan!

Vegan snert of erwtensoep; het recept

Ingrediƫnten: 400g groene spliterwten (of de zoetere gele spliterwten)
2 liter groentebouillon
3 laurierblaadjes
1 ui
1 prei
1 kleine knolselderij
1 grote winterpeen
Een handvol selderijblaadjes

 

Werkwijze:

Doe de spliterwten met de bouillon in een grote pan. Kneus de laurierblaadjes en voeg deze toe. Breng aan de kook, schep het schuim eraf en laat 45 min. doorkoken.

Maak ondertussen de groenten schoon en snijd de ui, prei, knolselderij en winterpeen in stukjes en de selderij in reepjes. Voeg toe en kook nogmaals 45 minuten en breng aan het eind op smaak met zout en peper.

Met een pureestamper maak je eventueel alle groenten nog wat kleiner en als je liever een gladde snert hebt, kun je een staafmixer gebruiken.

 

Een toetje bij vegan snert? Ik moet er zelf niet aan denken, maar je kunt natuurlijk altijd afsluiten met een stukje vegan kwarktaart of vegan rijstevlaai!

Samengevat
recipe image
Naam recept
Vegan Snert of vegan Erwtensoep
Naam auteur
Online gezet op
Voorbereiding
Kook- / Baktijd
Duur totaal
Review
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)