Het dingetje met soja

 

tofu soja

Soja? Is er dan iets mis met soja? Jazeker! Maar niet met alle soja gelukkig.

Grof gezegd zijn er twee soorten sojabonen. De Europese boon en de Amerikaanse boon.

 

Soja uit Europa

De Europese sojaboon is vrijwel altijd biologisch geteeld uit zaden die niet genetisch gemanipuleerd zijn en waarvoor geen complete oerbossen tegen de vlakte worden geslagen. De Europese sojaboon kan daarom in al zijn verschijningsvormen zonder enige schroom worden gegeten. Alleen niet onbeperkt door mannen, omdat je bij een hoge consumptie van soja er vrouwelijker uit gaat zien. Wil je als vrouw daarentegen geprononceerdere heupen en borsten? Rondere vormen? Houd je dan vooral niet in met sojaproducten! Eet alleen niet teveel bewerkte producten. Dus vooral sojamelk en tofu.

 

Soja uit Amerika

De Amerikaanse sojaboon daarentegen….. Laten staan! Deze wordt geproduceerd (raar hè, voor een natuurlijk product?) door twee grote chemische concerns (Monsanto en Dupont) en is grotendeels genetisch gemanipuleerd. Het wordt verbouwd op stukken grond waar eerst de prachtigste regenwouden stonden en gebruikt om Amerikaanse boeren die met natuurlijke zaden willen werken te verdrijven. Kortom: daar wil je niets mee te maken hebben.

Deze boon wordt veel in veevoer gebruikt. Koeien die overmatig veel GMO-soja kregen gevoerd, hadden een opvallend hoog percentage miskramen. Monsanto is bekend in Nederland van het product Roundup. Dupont is een chemieconcern die kunstmatige dingen maakt. En beweert hiermee het voedselprobleem in de wereld op te kunnen lossen. Als het langzaam vermoorden van mensen door de toevoeging van dodelijke stoffen aan het eten de oplossing is voor deze problematiek, zijn ze goed bezig. Deze twee concerns hebben al vele voetbalvelden regenwoud gekapt (ter grootte van Nederland). Ook illegaal. En zijn schuldig aan de verschraling van de aarde.

Ze leveren hun gemanipuleerde rommel aan Heinz, Unilever, Nestlé, Quaker, Kellogs, Hershey chocolade en vele anderen. In Europa is het nu nog verboden gebruik te maken van genetisch gemanipuleerde producten. Maar je kunt er nooit 100% zeker van zijn, dat de producten van deze bedrijven volledig in orde zijn. Bovendien zijn Monsanto en Dupont druk bezig de Europese Commissie over te halen Amerikaanse producten toe te laten. Wanneer dat gebeurt, is de mensheid ten dode opgeschreven en overgeleverd aan de grillen van een paar bedrijven.

Monsanto en haar advocaten

Verschillende boeren zijn al aangeklaagd door Monsanto, omdat op hun land (aangewaaide) genetisch gemanipuleerde producten zijn gevonden, terwijl zij geen zaad bij Monsanto hadden gekocht en niet onder contract stonden. Monsanto wilde hen verplichten tot een contract om deze boeren in hun macht te krijgen en beschuldigde hen van diefstal, omdat zij een patent op deze zaden hebben. Monsanto werd in het gelijk gesteld.

Zij hebben bij de Europese Commissie een patent aangevraagd op broccoli. Stel dat ze deze hadden gekregen, dan zou jij strafbaar worden als jij broccoli in je tuin zou verbouwen. Ongelooflijk toch?

Kortom

Kies voor biologische sojaproducten en check of deze uit Europa komt. Want dit keer is het echt eigen landbouw eerst!