Vegan curry met tofu

vegan curry met tofu

VHS Kurs Vegan Kochen

Dit recept heb ik uitgedacht voor de cursus Vegan Kochen die ik regelmatig geef. De vegan curry met tofu heb ik voor de workshop in oktober 2015 bedacht. Met producten die vrijwel iedereen altijd in huis heeft. Want mijn insteek bij het bedenken van recepten is zoveel mogelijk ingrediënten te gebruiken die in elke supermarkt te verkrijgen zijn. En ik wil ook geen gebruik maken van potjes, zakjes en andere kant en klare producten.

De ene keer lukt dat wat beter dan de andere keer. Eerlijk is eerlijk. Zelfs bij een eenvoudig gerecht als deze, krijg je uiteindelijk toch te maken met een blik en een fles. Want tja, ik heb geen zin om uren te moeten rijden voor een verse kokosnoot, om daarna deze zelf te gaan melken en aansluitend fijn te malen om een heerlijke kokoscrème te fabriceren. Dan wordt het toch echt dat blik hoor.

Passata daarentegen kan ik wel zelf maken, maar dan sta ik echt elke week 3x passata te koken! Ik gebruik het zo vaak, dat het niet realistisch is van mezelf te verwachten zelf passata te koken. Maar wel alleen passata uit fles nemen! Wil je weten waarom? Dat kun je hier lezen.

Als ik uiteindelijk gebruik maak van een blik of fles, neem ik wel altijd de biologische variant. En mocht je dat flauwekul vinden, raad ik je het toch aan te nemen. Want als het biologisch is, weet ik uit ervaring, smaakt het in veel gevallen vele malen beter!

Vegan Curry; het recept

Ingrediënten: 2 blokken stevige tofu
3 grote aardappelen
3 winterpenen
1 grote rode ui
2 tenen knoflook
3 el olie (koolzaad)
1 ½ tl Thaise currypoeder
1 tl komijnepoeder
1 el gemberpoeder
½ fles passata
1 blik kokosmelk
2 handen vol diepvrieserwten
zilvervliesrijst

Als eerste snijd je de tofu in dikke plakken en laat deze gedurende 30 minuten uitlekken. Daarna schuin doorsnijden. Zie de foto voor het voorbeeld.

Aansluitend snijd je de aardappelen in blokjes, de winterpenen in lange slierten en de ui in halve ringen. Hak de knoflook fijn en bruin met de ui in de olie. Dan de tofu bij de knoflook en ui in de pan doen en 5 minuten bakken. Of iets langer, want de tofu moet iets gebruind zijn, voordat je kerrie, komijn en gember toevoegt. De tofu volledig bedekken met de kruiden en kort bakken, maar niet te lang, omdat de smaak anders bitter wordt. Uiteindelijk de wortel, aardappelen, passata en kokosmelk toevoegen en 30 minuten zachtjes zonder deksel laten pruttelen. Tot slot 5 minuten voor het einde de diepvries-erwten toevoegen.

In de tussentijd kun je alvast de zilvervliesrijst koken, zodat beiden gelijktijdig klaar zijn.

Als alles klaar is, kun je de curry en de rijst apart in schalen doen en serveren.