Vegan Elzasser Uientaart (geveganiseerd)

Vegan Elzasser Uientaart - Vegan Homemade

 

Het is wat mij betreft een feit dat de Europeanen het beste kunnen koken. Verfijnd, met smaak, subtiel, niet te overheersende smaken, maar meer een samenwerking van verschillende noten, zoals in de Elzasser Uientaart. Natuurlijk, ook in de Europese keuken vind je uitglijders als Haggis (die lucht!) en Knödel (waar is de smaak?), maar als we dan kijken naar de Italiaanse keuken, of de Griekse, of de Franse, of de Spaanse, of de Belgische en ja ook de Nederlandse, dan weet je dat we in de goede hoek zitten als het om smaakbeleving gaat. Dus heb ik mijn best gedaan om een vegan Elzasser uientaart te creëeren. En de taart is onweerstaanbaar smeuïg heeft dankzij de gerookte tofu de lichte vleessmaak die je normaal gesproken ook in de echte uientaart zo duidelijk proeft. Met 6 personen zou je hiervan moeten kunnen eten, maar of je dan zonder ruzie van tafel komt…

Vegan Elzasser Uientaart; het recept

 

Ingrediënten: Voor de bodem: 300g vegan bladerdeeg
  Voor de vulling: 1 kilo uien
    250g gerookte tofu
    3 el olijfolie
    2 el maizena
    250 ml sojamelk (4 el apart)
    100 ml sojaroom (Alpro heeft bijsmaak!)
 

Ontdooi de bladerdeeg.
Snijd de uien in halve ringen en de tofu in blokjes. Verwarm de olijfolie en gaar langzaam op laag vuur de uien gaar. Als het meeste vocht verdampt is, het vuur omhoog draaien, de tofublokjes toevoegen en al roerend de uien licht laten verkleuren. Haal van het vuur.

Meng in een grote kom de maïzena met de 4 el sojamelk glad en voeg de rest van de melk en de room toe. Mix tot een glad geheel.

Verwarm de oven voor op 200 C (de heteluchtoven op 180 C).

Vorm van het bladerdeeg een lap (rond of rechthoekig, afhankelijk van je bakblik) en bekleed je bakblik ermee. Stort de uien en tofu erin, verdeel eerlijk over de bodem en schenk hierover de melkroommix.

Schuif in de oven en bak ongeveer 25 minuten. Bon appetit!

Nog uien over? Maak dan deze lekkere uiensoep!

Samengevat
recipe image
Naam recept
Vegan Elzasser Uientaart (geveganiseerd)
Naam auteur
Online gezet op
Voorbereiding
Kook- / Baktijd
Duur totaal
Review
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)