Vegan Scrambled Eggs – Vegan Roerei

Vegan roerei - Vegan scrambled eggs

Deze vegan roerei met vers gemaakte tofu ligt qua smaak heel dicht bij de echte scrambled eggs. Om het te geloven, zul je het moeten proberen! Je kunt natuurlijk ook verkruimelde tofu uit de winkel gebruiken met de kruidenmix van hieronder, maar je zult niet het romige resultaat krijgen wat je normaal gesproken ook bij scrambled eggs hebt. Voor de ultieme vegan scrambled eggs, maak je je tofu dus zelf!

Verse tofu voor vegan scrambled eggs

Het is een klusje van niets, maar je moet even wachten, voordat de tofu klaar is. Je kunt overigens de tofu ook in andere recepten gebruiken. Dan kun je in de uitlekfase een bord op de tofu zetten met iets zwaars erop. Je krijgt dan stevigere tofu die in stukken gesneden kan worden. Omdat ik niet ’s morgens om 5 uur mijn bed uit kom, maak ik de tofu meestal de avond ervoor en laat ik de tofu na een uur op het aanrecht verder uitlekken in de koelkast tot de ochtend.

Tofu; het basisrecept

Ingrediënten: 1 liter sojamelk
3 el appelazijn
Extra: zeef en kaasdoek

 

Breng de melk aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Gas uit en de melk 10/15 minuten afkoelen, voordat je de azijn er al roerend bij schenkt.

Wat nu volgt is heel belangrijk: met een houten lepel ga je in Z-vorm roeren. Roer je in een O-vorm dan gebeurt er niets. NIETS! En dat is dus zonde van de tijd, het gas, de elektriciteit, etcetera, etcetera. Want we willen dat er iets gaat gebeuren.

Het is de bedoeling dat de melk gaat klonteren – ´stremmen´ zoals dat in het kaasbedrijf heet.

Alleen wordt hier geen kalfsmaag als stremsel gebruikt en is de melk plantaardig.

Na 5 minuten roeren, laat je alles 30 minuten staan. Als alles goed is gegaan, zie je dat de tofu uit kleine klompjes bestaat en het vocht knalgeel is geworden. Giet alles dan in een met kaasdoek bekleedde zeef en laat minimaal een uur uitlekken.

Eventueel nog een beetje nadrukken om een teveel aan vocht eruit te drukken, maar wees voorzichtig dat je niet de tofu eruit drukt.

 

Vegan Scrambled Eggs; het recept voor de kruidenmix

Diezelfde avond kun je ook alvast de perfecte kruidensamenstelling voor vegan scrambled eggs mengen.

30 g kala namak (zwart zout dat naar zwavel smaakt)

Ingrediënten: 50g edelgistvlokken
  10g uienpoeder
  2 tl paprikapoeder
  2 tl kurkuma

 

De hoeveelheid is voor meerdere keren.

Je hebt 2 eetlepels nodig om de eigengemaakte tofu op smaak te brengen. Roer alles goed door elkaar. Totdat er een gelige gloed over alle tofu ligt. Ben je net zoals ik en proef je alles voordat het ook maar in een pan is geweest, er verdampt nog vocht tijdens het bakken van de roereieren. Het lijkt nu dus niet zo sterk, maar daar komt dus nog verandering in!

Bak het in 1 á 2 el neutrale olie tot een smeuïg geheel is ontstaan. Serveer met toast, gebakken tomaten en bieslook. Of maak er een full english breakfast van met tomaten, gebakken champignons, witte bonen in tomatensaus, toast en tofu-worsten.

Ik ga nu meteen de keuken weer in voor een portie verse tofu. Voor mij morgen een full english breakfast!

Of zocht je een ei-vervanger om cakes mee te bakken?

Samengevat
recipe image
Naam recept
Vegan Roerei c.q. Vegan Scrambled Eggs
Naam auteur
Online gezet op
Voorbereiding
Kook- / Baktijd
Duur totaal
Review
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)