Vegan Stifado – Griekse stoofpot

Vegan stifado met champignons - Vegan Homemade
 

Stifado is een interessant recept. Het komt uit Italië, uit Venetië om precies te zijn, en betekent gewoon stoofpot. Maar! De Grieken gingen ermee vandoor en nu staat het vooral bekend als een Grieks gerecht gemaakt met vlees en heel veel uien en tomaten en een flinke scheut wijn, nou ja, eigenlijk 1 groot bol rodewijnglas vol rode wijn eigenlijk. Volgens Wikipedia (https://de.wikipedia.org/wiki/Stifado) wordt stifado gemaakt met haas, konijn, rundvlees of lamsvlees. Maar ook met (inkt)vis. En daar komt nu een variant met champignons bij: vegan stifado!

Je kunt er een ingewikkeld recept van maken door eerst van gluten stukken seitan te maken als alternatief voor het vlees. Of gewoon lekker ordinair paddenstoelen gebruiken in plaats van vlees. En aangezien ik een groot voorstander ben van ongecompliceerd koken, is dit dus vegan stifado met paddenstoelen geworden. En inclusief die schattige kleine uitjes die ik regelmatig bij de originele recepten op de foto zie staan.

Ik raad je wel aan er wel iets van brood of aardappelen of rijst erbij te doen om te voorkomen dat je je vingers opvreet. Zo lekker! Bij een normaal recept zou je met 4 mensen hiervan kunnen eten. Maar in dit geval houdt het waarschijnlijk op bij 2 grote eters, tenzij je natuurlijk heel veel brood of rijst of aardappelen erbij serveert.

 

Vegan Stifado; het recept

Ingrediënten: 500g pareluien
100ml olie
4 tenen knoflook
400g kastanjechampignons
200ml rode wijn
4 dikke gepelde tomaten
2 tl gedroogde rozemarijn
2 tl gedroogde oregano
    1 kaneelstok
    2 grote of 3 kleinere laurierbladeren
    5 kruidnagels

 

Werkwijze:

Maak de pareluien schoon. Verhit 50 ml olie en bak ze op middelhoog vuur langzaam bruin. Pel en snipper de knoflook. Voeg toe als de uien al wat bruinen.

Maak ondertussen de champignons schoon met een doekje of borstel. Snijd de uiteinden eraf en de rest in grote stukken.

Als de uien en knoflook bruin zijn, deze uit de pan halen en de champignons toevoegen. Bakken en als het meeste vocht verdampt is de wijn toevoegen. 5 minuten op middelhoog vuur laten koken.

Ondertussen de tomaten pellen. (Maak een kruis aan de onderzijde van de tomaten, onderdompelen in kokend water en na 2 minuten onderdompelen in koud water. Je kunt het vel er dan zo aftrekken.) Snijd de tomaten grof.

Voeg de uien en tomaten toe aan de champignons samen met de kruiden. Roer alles door en als het goed is, staat alles onder het vocht. Mocht dat niet zo zijn, houd je niet in en geef nog een scheut wijn toe.

Laat op laag vuur zonder deksel sudderen en roer van tijd tot tijd. Hoe langer het suddert, hoe goddelijker de smaak. Dus ik laat het meestal een uurtje pruttelen. Want dan is ook het meeste vocht en de alcohol verdampt.

Eet smakelijk!

(Moet het toch met meer dan 2 personen worden gedeeld? Neem dan een nagerecht!

Samengevat
recipe image
Naam recept
Vegan Stifado met champignons
Naam auteur
Online gezet op
Voorbereiding
Kook- / Baktijd
Duur totaal
Review
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)