Vegan rijstevlaai – Limburgse vlaai

Limburgse rijstevlaai vegan - Vegan Homemade

Echte Limbörgse vlaaj!

Vegan rijstevlaai komt dit keer niet uit Limburg

Maar uit mijn keuken in een klein dorpje in Duitsland. 😀

Limburgse vlaai kan je even van de aardbodem optillen en laten zweven…. Wanneer deze goed is gebakken.

Als kind heb ik in Limburg gewoond en ik ben volledig verpest als het om vlaai gaat. Nou ja, die vakanties ervoor in Limburg hebben er ook aan bijgedragen. En die Limburgse tantes van mijn vader. Want die hadden geen vlaai van de Hema met een bodem van karton. Nee, die hadden een fluffige (ik weet dat het geen bestaand woord is, maar ik heb werkelijk geen ander woord ervoor!) bodem, die je maar licht hoefde door te bijten.

En ik weet nu nog hoe ze smaken, de fruitvarianten en de custardvlaai, maar vooral de rijstevlaai zonder slagroom, maar met chocolade. Ik ga ze allemaal maken. En ik ben begonnen met de vegan rijstevlaai.

Het proces tot de perfecte vegan rijstevlaai

De code die gebroken moest worden zat verborgen in de bodem. Deze is gewoon doorslaggevend voor het eindresultaat. En ik zweer het, deze bodem, mijn bodem, is gewoon precies zoals de bodem van een vlaai hoor te zijn. Al klinkt dat verschrikkelijk opschepperig, ik weet wat ik zeg. En de rijstepap is ook niet te zoet, gewoon zoals het hoort.

Het zou gewoon misdadig zijn om het recept voor deze vegan rijstevlaai niet met jullie te delen.

De slagroom is een beetje een puntje. Ik houd niet zo van zoet, dus als jij wel van zoet houdt, kun je gerust flink wat meer suiker erdoor heen kieperen.

Vegan Rijstevlaai -Limburgse vlaai; het recept

Ingrediënten 100ml + 900ml amandelmelk
100g paprijst
25g + 100g suiker
25g vanillesuiker (eigengemaakt of uit een pakje)
7g gedroogde gist (= 1 zakje)
225g speltmeel
75g zachte plantaardige boter
1 tl zout
Een dubbele hoeveelheid ei-vervanger –> Hier het recept ervoor

Verwarm 100ml melk tot lauwwarm. Haal van het vuur strooi de gist en 25g suiker erin. Laat even rusten tot het begint te gisten.

Kook 900ml melk en voeg de rijst, 100g suiker en vanillesuiker toe. Laat de rijst 45 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. Kijk uit dat je de brij niet te dik laat worden. Dit zorgt voor een te compacte taart en dat eet niet fijn.

Doe de bloem in een grote kom en schenk de gist erbij. Roer eerst dit door elkaar voordat je de boter en zout toevoegt. Kneed het tot een consistent geheel en laat het ongeveer een half uur rusten, voordat je het in een ingevet bakblik drukt. Ik gebruik zelf de springvorm voor appeltaarten en dat gaat prima. Je hoeft geen speciale vlaaivorm aan de schaffen, tenzij je er op staat dat ze er net zo uitzien als bij de bakker of van plan bent er heel veel te maken.

Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven) of op 200°C (normale oven).

Maak de ei-vervanger klaar voor gebruik (zie elders op de site voor het recept van de ei-vervanger).

Bekleed het blik met het deeg en zorg voor een opstaande rand van ongeveer 5 cm.

Haal de pan met paprijst van het vuur en meng de ei-vervanger er voorzichtig door tot er een luchtig mengsel ontstaat en stort in het blik op het deeg.

Bak gedurende 25 tot 30 minuten tot de taart goudbruin en gaar is.

Laat de taart afkoelen.

Vegan Slagroom zonder kokos; het recept

Ingrediënten Voor de garnering: 200 ml sojaroom dat opklopbaar is
1/2 pakje slagroomversteviger
2 el vanillesuiker
Geschaafde pure chocolade

Maak de slagroom door de room licht op te kloppen, de suiker (voor de zoetekauw kan hier dus gerust wat meer worden toegevoegd) en slagroomversteviger erover te strooien en nogmaals alles op te kloppen tot je een lobbige consistentie hebt bereikt.

De finishing touch

Als de taart is afgekoeld, kun je de slagroom erop spuiten in de vorm van een Keltische knoop, een ouderwets taartpatroon uit de 19e eeuw of het familiewapen van een bekende Maastrichtse familie. Laat je fantasie maar de vrije loop! Maar vergeet deze niet te bestrooien met geschaafde pure chocolade.

Een beetje kenner komt direct naar je toe als je deze opbelt en “Goojendag, kum se un tas koffie drinken bie mich? Mit Limbörgse vlaaj!” zegt, maar alleen bellen als je echt wilt delen 🙂

Voor meer inspiratie kun je de andere vegan recepten bekijken.

Samengevat
recipe image
Naam recept
Vegan rijstevlaai
Naam auteur
Online gezet op
Voorbereiding
Kook- / Baktijd
Duur totaal
Review
41star1star1star1stargray Based on 16 Review(s)