Vegan Tiramisu zonder ei

Vegan Tiramisu mascarpone savoiardi lange vingers - Vegan Homemade

Vegan Tiramisu met vegan lange vingers en vegan mascarpone

Voor vegan tiramisu heb je geen ei nodig. Voor vegan recepten heb je helemaal geen eieren nodig.
In deze Fipronil crisistijd kan het geen kwaad om verschillende alternatieven voor eieren te kennen. En blijken veganistische recepten niet alleen voor veganisten geschikt te zijn. Ook mensen die even geen eieren kunnen krijgen, een cake willen bakken, maar geen ei meer in huis hebben, of mensen die sowieso niet zoveel eieren mogen eten om welke reden dan ook, zijn gebaat bij alternatieven voor eieren! Naast de vegan cake, vind je ook een vervanger voor ei en een recept voor vegan roerei op de site.

Een stukje geschiedenis over tiramisu

Tiramisu (tira mi su) betekent ongeveer “raap me weer op”. Een gerecht dat je er weer bovenop helpt. Wie wil dat niet? Misschien moet Geer van Goor het eens proberen, als hij er de kracht niet meer voor heeft 🙂
Ik vind de ontstaansgeschiedenis van recepten altijd interessant. Bovendien weet je dan ook precies welke ingrediënten er in het originele recept zitten. Er zijn tegenwoordig zoveel recepten te vinden op internet, dat het lastig is de juiste eruit te vissen.
Het verhaal dat bij Tiramisu hoort, vind ik persoonlijk zeer sympathiek. De eigenaresse van Le Beccherie (Alba Campeol) was zwanger en had een opkikker nodig. Haar schoonmoeder adviseerde haar lange vingers in koffie te dippen. Zij zelf bedacht de dikke crème erbij. (Bron: From the Source – Italy: Italy’s most authentic recipes – Lonely Planet) (Dit boek is overigens een aanrader en dat zeg ik niet snel.)

Als je je in eten verdiept, kom je achter dingen waar je werkelijk nog nooit bij stil hebt gestaan. Wist iemand dat er verschillende soorten lange vingers zijn? Ik wist het niet. Dus ik heb Italianen opgezocht die savoiardi bakten om de juiste lange vingers voor dit recept te kunnen imiteren. Soms ben ik wat nerdy…

Tiramisu ontleed

Tiramisu bestaat uit savoiardi, espresso (met likeur) en een dikke room gemaakt van mascarpone, eigelen en suiker. That’s it.
Voor een vegan tiramisu bakken we zelf de savoiardi en is de samenstelling van de dikke room iets anders.

Vegan crème; het recept (vegan mascarpone)

Ingrediënten voor de crème:
200g cashewnoten
300ml sojamelk (gezoet)
2 ½ el verse citroensap
1 tl appelazijn
¼ tl zout
Indien gewenst: poedersuiker

Week de cashewnoten in de sojamelk gedurende minimaal 12 uur (in de koelkast). Dan pureren totdat er geen enkel stukje meer in zit. Het moet echt een zachte crème worden. Zelf doe ik dat mee een staafmixer. Citroensap, azijn en zout toevoegen. Goed mengen en in de koelkast zetten tot gebruik.

De crème zoeten met poedersuiker, wanneer gewenst. Ikzelf vind het niet nodig, maar ik ben een slechte maatstaf als het om zoet gaat. De meesten vinden het ongetwijfeld nodig. De hoeveelheid suiker is een kwestie van proeven!

Vegan Savoiardi; het recept (vegan lange vingers)

Ingrediënten voor de savoiardi:
100g olijfolie
100g ruwe rietsuiker (maar je kunt ook gewone suiker nemen)
180g speltmeel
70g maïzena
1 el bakpoeder
140g havermelk / sojamelk
Poedersuiker

Oven voorverwarmen op 180°C. In een kom de olijfolie en suiker roeren tot de suiker is opgelost. In een andere kom meel, maïzena en bakpoeder zeven en mengen. Dan door de olijfolie mengen. Tot slot de melk erbij en het geheel tot een deeg kneden.
Doe de deeg in een puntzak en spuit korte rechte lijnen (maatje lange vinger) op een met bakpapier bekleed bakblik. Bij voorkeur de lijnen elkaar niet laten raken. Bestrooien met een laag poedersuiker (poedersuiker in grote zeef en over de koekjes leegkloppen). 20 Minuten in de oven bakken. Test of ze gaar zijn met houten prikker. Als ze gaar zijn uit de oven halen en af laten koelen.

Vegan Tiramisu; het recept voor 8 personen

Ingrediënten voor de tiramisu:
2 koppen espresso (of zeer sterke koffie) met 1 á 2 scheuten Amaretto, koud
Cacaopoeder

Tijd om de tiramisu samen te stellen:

De savoiardi in de koffie dippen, totdat ze goed doordrenkt zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
Bedek royaal de bodem van een schaal. Hierop de helft van de crème uitsmeren. Royaal bestrooien met cacaopoeder (de grote zeef-techniek: cacaopoeder in een grote zeef doen en door er tegenaan te tikken de cacaopoeder verdelen over de crème.)
Herhaal alle lagen nog een keer.

Voor het lekkerste resultaat de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast zetten, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

De vegan tiramisu is minstens 48 uur houdbaar in de koelkast en dus een ideaal nagerecht voor een etentje met meerdere personen. Want je hoeft het dan alleen nog maar op tafel te zetten!

De achtergrond van Tiramisu kun je lezen op wikipedia.org

Samengevat
recipe image
Naam recept
Vegan Tiramisu met Vegan Lange Vingers en Vegan Mascarpone
Naam auteur
Online gezet op
Voorbereiding
Kook- / Baktijd
Duur totaal
Review
3.51star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)