Vegan Abrikozentaart

Vegan Abrikozentaart - Vegan Homemade

Vegan Abrikozentaart

Deze vegan abrikozentaart past volledig bij mijn bakstijl. Ik houd namelijk van ongecompliceerde taarten, want ik ben niet zo’n goede bakker. Ik krijg het wel voor elkaar om muffins, mueslirepen, appelflappen en koekjes te bakken, maar taart? Op een paaruitzonderingen na, sla ik regelmatig de plank mis, ook al weet ik werkelijk niet in welke fase ik keer op keer de fout in ga. Ze zien er allemaal uit als een platgeslagen marmot en als ik pech heb, zijn ze ook nog niet lekker. Ik weet zelfs een clafoutis te verpesten! Een kind kan het ongetwijfeld beter (mijn dochter is het bewijs). Als ik me trouwens aan een recept houd, dan wordt het helemaal een groot drama. Misschien heb ik gewoon een keer een ouderwets goed recept nodig 😉
Op een dag zal er een redder in nood voorbijkomen, die mij de verlossende tip geeft. Maar tot aan die tijd moet ik mezelf zien te redden.

Gelukkig lukt dat van tijd tot tijd uitzonderlijk goed, zoals met deze abrikozentaart! Ik had namelijk nogal overdreven veel abrikozen gekocht. 2 kilo is echt lastig om op te eten. En jam eten we hier amper, dus die moeite doe ik niet.

Vegan taart met abrikozen of ander fruit

Taart dus.

Ik heb een recept bedacht waar ook andere fruitsoorten voor kunnen worden gebruikt, zoals appels. En waar eindelijk dat leuke bakblik voor kon worden gebruikt, die ik een keer bij Dille en Kamille heb gescoord. De hoeveelheid in dit recept is voor een redelijk grote fruittaart, dus ik kon er twee kleinere bakblikken mee vullen!

Deze taart is een tikkeltje zuur; een echte fruitsmaak dus. Mocht je de taart liever wat zoeter hebben, neem dan 150g suiker in plaats van 100g.

De vegan abrikozentaart ontleed

Deze abrikozentaart bestaat uit een eenvoudig bodem en een eenvoudig vulling van plantaardige ingrediënten. De bodem blijft bij elke fruit soort onveranderd; de vulling kan desgewenst aangepast worden. Neem bijvoorbeeld zure appels in plaats van abrikozen. De kardemom kan dan het best vervangen worden door kaneel.

Fruitvulling voor de vegan abrikozen / appeltaart

Ingrediënten:
1 kilo abrikozen (of bijvoorbeeld appels)
100g suiker
sap van 1 citroen
3 el maismeel
1-2 tl kardemom (of kaneel voor de appels
Indien gewenst: extra suiker

Was het fruit, droog af en ontpit de vruchten. Het is niet nodig het fruit te schillen. Meng in een grote kom de overige ingrediënten goed door elkaar en vermeng dan met de abrikozen. Zet de abrikozen opzij en laat minimaal 15 minuten staan, maar in ieder geval tot ze zacht zijn geworden.

Vegan taartbodem voor fruittaarten

Ingrediënten:
70g amandelen
225g speltmeel Type 630
35g poedersuiker
snuf zout
75ml olijfolie
50ml ijswater

Opmerking 1: Zet een glas water een half uur voor gebruik in de diepvries om ijswater te krijgen.
Opmerking 2: Geen poedersuiker in huis? Dit maak je eenvoudig zelf door gewoon suiker te malen. Smaakt bovendien ook nog beter dan de gekochte versie!

Verwarm de oven voor op 170°C.

Maal de amandelen fijn tot meel en rooster dit snel in een droge koekenpan. Laat afkoelen en meng dan met het speltmeel, poedersuiker en zout.
Voeg de olijfolie en het water toe en kneed tot een kruimelige deegbal. Voeg eventueel nog een beetje ijswater toe, wanneer het te kruimelig is.
Rol de bal uit tot een platte lap die past in het door jou gekozen bakblik. Vul het bakblik met het deeg en prik gaatjes in de bodem.

Vegan Abrikozentaart voor 12 personen

Overige ingrediënten:
4 el abrikozenjam
handvol amandelblaadjes

Leg de abrikozen met de bolle kant naar boven op de taartbodem. Verdeel hierover het vocht dat uit de abrikozen is gelopen.
Bak de taart in 45 minuten gaar. Word het fruit te donker? Dek dan af met aluminiumfolie tot het einde van de baktijd.

10 minuten voor het einde de amandelblaadjes roosteren in een droge koekenpan en aansluitend de abrikozenjam met 2 el water verwarmen en loskloppen.
Als de taart gaar is (stokjestest), deze uit de oven nemen en direct besmeren met de warme abrikozenjam. De amandelblaadjes erop strooien, als de jam nog warm is, anders blijven ze niet op de taart zitten.

Voor serveren compleet laten afkoelen.

Zin in nog meer taart en cake zonder zuivel en eieren? Wat dacht je dan van een vegan rijstevlaai? Binnenkort komt er bovendien nog meer bij!

** • Eerlijk is eerlijk, ik zou zelf niet snel op het idee zijn gekomen om kardemom te gebruiken in combinatie met abrikozen. Het idee daarvoor vond ik in het smakenregister van Kokswereld, waar voor vele ingrediënten alle mogelijke combinaties worden opgesomd!

Samengevat
recipe image
Naam recept
Vegan Abrikozentaart / Appeltaart
Naam auteur
Online gezet op
Voorbereiding
Kook- / Baktijd
Duur totaal
Review
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)