Vegan Mexicaanse Tortillaschotel

Vegan Mexicaanse Tortillaschotel - Vegan Homemade

Vegan Mexicaanse Tortillaschotel met vegan gehakt en vegan zure room

Of een lekker alternatief voor vlees!

Al even ben ik geen voltijd veganist meer. Door een ernstig B12-tekort was ik niet meer in staat om normaal te functioneren en viel ik bijvoorbeeld overdag zomaar in slaap. Het kan niet de bedoeling zijn, dat je zelf geen leven meer hebt, als je het leven van dieren probeert te redden. Dus daarom ben ik na een intensieve B12-kuur afgestapt van het veganisme. Hardcore veganisten vinden je verwerpelijk als je niet meer vol voor het veganisme gaat. Ik vind het echter positiever, dat het grootste deel van de mensheid ervoor kiest een paar dagen per week vegetarisch of veganistisch te eten, want dat geeft een beter resultaat voor het milieu en de dieren, dan een handvol veganisten!

Het ontstaan van de vegan Mexicaanse Tortillaschotel

Minstens één keer per week zet ik nog een volledig vegan recept op tafel. Eén daarvan is deze Mexicaanse Tortillaschotel, die het resultaat was van mijn mislukte pogingen in mijn veganistische beginperiode om uit seitan echt vlees te maken. Verschillende pogingen om een smakelijke vlezige seitan te maken mislukten, ook omdat mijn standaard vrij hoog ligt met een man en dochter die regelmatig vlees eten. Toen ik de pan met linzen op het aanrecht zag staan, dacht ik gefrustreerd dat deze nog meer op vlees leken dan het half geslaagde project voor mij, dat ik zojuist uit de stoompan had getoverd. Het was een soort eureka-moment en leidde tot dit recept. Met zelfgebakken tortilla´s en een vegan zure room.

En het is volledig goedgekeurd door carnivoren!

In dit recept gebruik ik pardina-linzen. Die hebben al zo’n heerlijk peperig smaakje en zijn bovendien binnen een half uurtje gaar. Je kunt linzen uit blik gebruiken, maar dat wordt heel snel een papperige bedoening en dat doet heel erg afbreuk aan de smaak en de uitstraling.

De vegan Tortillaschotel ontleed

De Mexicaanse tortillaschotel bestaat uit drie onderdelen: het ¨vlees¨, de room en de tortilla´s. Alles wordt apart klaar gemaakt en aan het eind samen gevoegd.

Vegan Vulling voor de tortilla´s; het recept

Ingrediënten 250g droge pardina-linzen
300ml bouillon van vegan bouillonpoeder
3 kleine uien
3 tenen knoflook
2 el olijfolie
1 tot 2 tl cayennepeper
1 tl komijn
1 tl koriander
1/2 tl majoraan
1/2 tot 1 tl zout
4 bolle el tomatenpuree

Kook de linzen in ruim water volgens de verpakking gaar. Uiteindelijk wordt dit ongeveer 600g gekookte linzen. Prepareer de bouillon als dit nog niet is gedaan. Snijd de uien en knoflook fijn. Verhit de olijfolie en bak de uien en knoflook 8 minuten op laag vuur tot ze zacht en bruin zijn. Voeg de linzen en 150ml bouillon toe samen met de kruiden en de tomatenpuree. Als je het graag pittig hebt, kun je de tweede theelepel cayennepeper toevoegen. Goed roeren en het vocht laten verdampen. Voeg de resterende bouillon toe en roer totdat het eruit ziet, zoals op de foto.

Vegan zure room; het recept

Ingrediënten 75g cashewnoten
1 el citroensap
1 el witte wijnazijn
½ tl zout

Dit is een quick-and-dirty-versie, voor als je geen geweekte cashewnoten hebt. Daarom klaar in slechts 15 minuten.

Maak tijdens het koken van de linzen de zure room. Schenk kokend water op de cashewnoten tot ze er net onderstaan en week deze gedurende 3 minuten. Voeg de overige ingrediënten toe en pureer dit met een staafmixer tot er geen stukjes cashewnoten meer inzitten. Zet de crème 5 minuten in de vriezer om af te laten koelen. Na 5 minuten de crème uit de vriezer halen en voeg al roerend water toe tot je de dikte van zure room hebt. Zet de zure room tot gebruik in de koelkast.

Vegan Tortilla´s; het recept

Ingrediënten 125g maïsmeel
125g speltmeel
1/2 tl peper
Snuf cayennepeper
Scheut maïsolie
Snuf zout
250ml water

Meng de droge ingrediënten eerst en voeg dan het water en de olie toe. Mix alles goed door elkaar. Laat 10 minuten rusten. Verhit een beetje maïsolie in een koekenpan en schenk een soeplepel beslag in de pan. Ronddraaien zoals bij pannenkoek en als de onderzijde enigszins bruin gekleurd is omkeren en andere zijde bakken. Doorgaan tot beslag op is.

Wil je taco´s, leg dan een stok tussen twee stoelleuningen. Bedek deze met aluminiumfolie en leg er de enigszins afgekoelde tortilla´s over. Laat afkoelen, et voila!

De vegan Mexicaanse tortillaschotel samenstellen

Vegan Tortilla´s; het recept

Ingrediënten bos lente-uitjes
1 rode paprika
4 tomaten
Vegan Tortilla´s
Vegan zure room
Vegan ´vlees´
Pittige salsasaus

Snijd de lente-uitjes in ringen, de paprika in repen en de tomaten in stukken. Leg op de tortilla het ´vlees´ en beleg met reepjes paprika, stukjes tomaat en ringen lente-uitjes. Serveer met vegan zure room en een pittige rode saus.

Voor meer inspiratie kun je de andere vegan recepten bekijken.